Creditcard nummer

Creditcard nummer is het nummer van 16 cijfers – vier groepjes met vier cijfers; De vervaldatum van de creditcard in datum en jaar (deze datum vind je naast de woorden “EXPIRES END” of “VALID THRU”) en op achterkant staat nog De CVV2 of CVC2 code van 3 cijfers en bij de meeste creditcards staat nog ruimte voor uw handtekening.  Uw creditcard heeft een eigen unieke nummer.

Alle creditcard aanbieders gebruiken een andere indeling van het creditcard nummer:

American Express gebruikt als eerste cijfer 3 op uw creditcard

Bij American Express volgen na de getallen 37 nog 13 cijfers. Op plaats 5 tot en met 11 staat het rekeningnummer. Op plaats 12 tot en met 14 staat het kaartnummer, gebruikt wanneer er op één rekening meer dan één credit card is uitgegeven. Op plaats 15 staat tenslotte een controlegetal, waarmee gecontroleerd kan worden of het credit card nummer klopt.

VISA gebruikt als eerste cijfer 4 op uw creditcard

Visa gebruikt plaats 2 tot en met 6 voor het ‘banknummer’, want Visa is een credit card die wordt gebruikt door een groep van banken die samenwerken. Plaats 7 tot en met 12 (of soms plaats 7 tot en met) zijn het rekeningnummer, en op plaats 16 staat het controlegetal.

MasterCard gebruikt als eerste cijfer 5 op uw creditcard

MasterCard, ook een credit card van een groep van samenwerkende banken, heeft op plaats 2 een banknummer. De lengte van het banknummer is afhankelijk van het cijfer op plaats 2. Dat kan een 1, 2, 3 of 4 zijn. Het banknummer begint dan in feite op plaats 3 en is 1, 2, 3 of 4 cijfers lang. De cijfers na het banknummer, tot en met plaats 15, zijn samen het rekeningnummer, en op plaats 16 staat tenslotte het controle getal.